Pot una llei, que pretén protegir la integritat física i psíquica de menors, acabar atemptant contra els seus interessos? En el cas que avui us explico es parla d’un cas que podria portar a aquesta situació i que el Tribunal Suprem intenta evitar:
El nostre Codi Civil indica que no és possible tenir custòdia compartida si algun dels progenitors està immers dins d'un procés judicial per violència de gènere o domèstica (entre d'altres).
I no es queda sols aquí: si algun d'ells causa danys a animals o amenaça de causar-los amb l'objectiu d'atemorir qualsevol dels integrants d'aquest nucli familiar, tampoc té dret a custòdia compartida…dels/de les seus/seves fills/es.
Doncs bé, la història ens ocupa i que ha passat a Mallorca es pot resumir que, després d'una separació (el 2020), on es va determinar custòdia compartida d'un nen de 10 anys, el pare va colpejar a l'avantbraç la mare, encara que sense causar-li lesió. Això va implicar denúncia immediata contra ell i la demanda per reconduir la custòdia només cap a la mare, entrant així per tant, en via judicial.
Això ha arribat al Tribunal Suprem, que planteja tres pilars fonamentals:
Primer. L'interès superior del menor. Això és, el que es considera més apropiat per a aquest nen tenint en compte que, fins ara, la custòdia ha estat del tot pacífica i ell està a gust vivint tant amb el pare com amb la mare als seus domicilis respectius. A més, rendeix bé en totes les matèries del col·legi i és un nen feliç. És per això, principalment, que el Tribunal Suprem es qüestiona si la rigidesa del Codi Civil pot ser contraproduent aquí.
El Tribunal Suprem té molt present que separar el pare del seu fill en aquest cas podria tenir conseqüències que difícilment comportarien un millor benestar del nen, perquè ja ho gaudeix plenament convivint alternativament amb cada progenitor.
Segon.- La proporcionalitat. El Tribunal Suprem assenyala que encara que aquestes manotades a l'avantbraç de la dona són un cas de presumpta violència de gènere, aquests han estat puntuals i no hi ha lesió, a més d'existir informes psicològics que indiquen que el pare té un interès real i clar d'aportar a favor de l'educació del menor i que el nen no ha patit cap mal psicològic ni físic per això, ni previsió raonablement lògica que això passi. D'aquí que potser privar el pare de la custòdia podria ser una cosa desproporcionada.
L'objecte del plantejament de la qüestió d'inconstitucionalitat no rau en si per un cop de mà es pot justificar privar d'una custòdia d'un menor, sinó que el Codi civil no dóna opció a valorar altres fets per decidir-ho, atenent les circumstàncies.
Tercer.- La presumpció d'innocència. Com que està pendent de judici s'està al que implica una presumpció d'innocència, que s'ha de respectar.
Per tots aquests fets principals el Tribunal Suprem trasllada al Tribunal Constitucional la qüestió, perquè determini si aquest article del Codi Civil s'ajusta a la Constitució o hi va en contra, cosa que obligaria a canviar-lo en cas que així ho determinés.
Potser amb això es permeti (que és el que es cerca) que el jutjat pugui determinar, amb marge de decisió, si realment cal separar un fill d'algun dels progenitors.
Us deixo el link: Custodia compartida: el Supremo lleva la prohibición en casos de maltrato al Constitucional