L’assetjament extern de les treballadores

PROJECTE #4

Estudi: L’assetjament extern de les treballadores

Estudi científic en procés mitjançant entrevistes a persones treballadores on expressen situacions d'assetjament, al seu entorn laboral, que és dut a terme per part de persones a qui presten els seus serveis.

Plantejament

Existeix assetjament, dins de l’àmbit laboral, dut a terme per part de persones a qui s’està prestant un servei?

Objectius

Donar a conèixer aquest fenomen i aprofundir en el camp de l’assetjament sexual o per raó de sexe dins de l`àmbit laboral.

Quin és l’objectiu?

  • Aconseguir un augment de la consciència de l’assetjament dins del mon laboral, aquest cop des de l’enfocament de que qui fa l’assetjament és la persona destinatària dels serveis de l’empresa.
  • Conèixer el grau de protecció que les empreses donen a les seves persones treballadores davant d’aquestes accions d’assetjament.
  • Entendre la naturalesa de la resposta inicial de la persona assetjada i les raons per les quals no denuncia o posa en coneixement dels fets a l’empresa o, al contrari, ho denuncia.
  • Analitzar si existeixen diferències en la matèria segons el tipus de treball i el lloc que s’ocupa dins de l’empresa.
  • Escoltar les persones assetjades sobre possibles solucions o mesures que posarien dins dels corresponents protocols de prevenció d’assetjament possibles.
  • Determinar la incidència d'assetjament entre diferents sexes i el grau de coneixement de tots dos sobre la situació al sexe contrari.

En què consisteix l’estudi?

L'estudi es fa amb entrevistes (individuals o no) partint de 15 preguntes obertes a 140 dones i homes de diferents sectors econòmics com perruqueries/salons d'estètica, gimnasos, supermercats, clíniques, bars, hotels i comerços en general.

Quina és la mostra objectiu?

En principi s’estima un nombre d’entrevistes no superior a 140 persones, d’ambdós sexes i de diferents sectors laborals que tinguin contacte directe amb destinataris dels seus serveis o que tinguin personal sota el seu càrrec que sí en tingui contacte habitual.

Qui du la direcció de l’estudi?

Es tracta d’una investigació independent, duta a terme per Pep Alemany, currículum principal del qual és el següent:

  • Llicenciatura de dret (UOC)
  • Graduat en criminologia (UOC)
  • Estudis de postgrau en Violència de Gènere (UOC)
  • Expert universitari en Instrucció criminal i Drets Fonamentals (UNED)
  • Formació en igualtat d’oportunitats: aplicació pràctica dins l’àmbit de la negociació col·lectiva. (Ministeri d’Igualtat - Instituto de las Mujeres)

Direcció organitzativa: Jaqueline Delgado. Assessora d’igualtat en formació sobre plans i mesures d’igualtat.

Inici de l’estudi: Març 2023.

Durada estimada: 7 mesos.

Devolució: Publicació a revista científica y ponència.